Спират блок на АЕЦ „Козлодуй” 10.04 | 10:46

До 20 май ще тече плановият ремонт на 5-ти реактор, паралелно ще му удължават живота

От Кристиан Костурков

Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй” ще бъде спрян довечера, съобщи изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов пред БНР. Причината е в плановия годишен ремонт, който се случва всяка година за всеки от двата работещ блока в Първа атомна. Според думите на Ангелов предвидените дейности ще продължат до 20 май, когато 5-ти блок ще бъде пуснат отново в експлоатация. През това време на пълна мощност ще работи 6-ти блок и еектроенергийната система на страната няма да усети липсата на спрения.

Този път ремонтът плановия годишен ремонт ще бъде по-специфичен, защото, освен планираните дейности и презареждането на реактора със свежо ядрено гориво, ще бъдет изпълнени и много от мерките по удължаване на живота на блока. "Това са мероприятията от програмата, която беше изготвена на базата на комплексното изследване, направено по време на първия етап по удължаването на живота на блока”, обясни Ангелов.

Сред планираните работи е изготвянето на анализ на състоянията на съоръженията, на подземно оборудване, механични часит, помпи, кабели, арматур. и т.н.Конкретните дейностище бъдат направениот  изследователски институти и от Русия, и от България, допълва шефът на АЕЦ "Козлодуй”. Така се обоснове  остатъчният ресурс на оборудването за следващите 30 години. "Този планов годишен ремонт ще е изключително напрегнат и натоварен. Ще има  и смяна на оборудване, смяна на елементи на оборудване.Направили сме достойна организация и се надяваме всичко да се изпълни и качествено, и в планираните срокове”, заяви още Ангелов.

Водещи

Най-четени