Спокойствие: Тютюнът е изкупен на 100% 29.01 | 20:32

Земеделските производители в Петрич, Сандански и Благоевград ги чака печалба

От Теодора Кокаланова

В Петрич, Сандански и Благоевград тютюнът е изкупен на 100 %, съобщи земеделският министър Димитър Греков.

Относно изкупната кампания на тютюна, през 2013 г. е произведено рекордно количество от ориенталската култура. Търсенето в последните години на такива сортове е намаляло, допълни още той.

То е било между 90 и 110 хиляди тона за света, а през тази година възлиза на около 135 хиляди тона и това намалява цената му.

Според фирмите изкупуването на тютюна се е увеличило. Произведените сортовете са били изкупени до Нова година и са изплатени, посочва Греков. Той отправи искане до Европейската комисия да бъде променен референтният период от 2008-2010 на 2012-2013 г.

По думите му така ще има възможност определените 100 милиона лева за подпомагането на отрасъла да се дадат на действителните производители на тютюн.

С отпадането на дейността на фонд "Тютюн" регистрите на тютюнопроизводителите са били нарушени. "Те са много важни, за да има адекватни механизми за подпомагане”, уточни председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова.

Относно непрекъснатите спекулации за националните доплащания, до 2020 г. в сектор тютюн те ще бъдат изплатени, допълва Бъчварова. По думите й трябва да се въведе ред и държавата като регулиран акцизен пазар трябва да знае какво се случва и кой поема тежестите - в случая са тютюнопроизводителите.

Водещи

Най-четени