Спокойствие на пазара за хранителни продукти у нас 17.07 | 11:02

Поевтиняват сезонните плодове, а оранжерийните домати и краставици поскъпват с 10%

От Деляна Петкова

През седмицата пазарът на едро на хранителни стоки остава спокоен, като се запазват тенденциите от предходната седмица, показа анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Цените на брашното, олиото и захарта се стабилизират на нивото от миналата седмица, а седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения и варивата са незначителни. Изменението е в диапазона ±1%.

През втората половина на седмицата се наблюдава леко движение нагоре на цената на яйцата, като промяната спрямо началото на периода е 7% (1 ст./бр.).

Продължава сезонното намаление на цените на плодовете, които са в активен сезон на предлагане, като е отчетено поевтиняване на прасковите средно с около 7-9% и на дините с около 15%. През седмицата се наблюдава спад на цената на едро на бананите и вносните ябълки с 3-4%, а при лимоните е регистрирано леко поскъпване в диапазона 3-5%, показаха наблюденията на експертите.

През изтеклата седмица е регистрирано поскъпване на седмична база на оранжерийните домати и краставици -  средно с около 8% и поевтиняване на зелето и тиквичките с около 10%. Цените на картофите, зрелия чесън, зеления пипер и морковите се движат около стойностите, отчетени през миналата седмица.

Водещи

Най-четени