Спорът bTV-"Булсатком" имал търговски характер 10.01 | 13:27

Комисията за регулиране на съобщенията апелира за конструктивен и ползотворен диалог между тях

От Кремена Бедерева

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) апелира за конструктивен диалог между bТV Media Group и "Булсатком” АД в името на българския потребител, съобщиха от пресцентъра на комисията.

На свое заседание комисията разгледа писмата, получени от bTV и "Булсатком”, касаещи възникналия между двете дружества спор относно излъчването в електронната съобщителна мрежа на "Булсат" на телевизионните програми на bTV.

След анализ на изложените от двете предприятия проблеми и обстоятелства става ясно, че спорът между тях има търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство.

Компетенциите на комисията са изрично и изчерпателно регламентирани в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), издадените въз основа на него актове и в приложимите актове на правото на Европейския съюз.

В тази връзка КРС, като регулаторен орган в областта на осъществяването на електронни съобщения, няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията. При непостигане на съгласие между страните, с компетентност за решаване на този спор разполага българският съд.

Другият държавен орган, който има правомощията за намеса и контрол при ограничаване на конкуренцията на пазара на предоставяне на радио- и телевизионни услуги е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа, с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми.

Предвид задълбочаването на трудностите и предизвиканото общественото недоволство, Комисията за регулиране на съобщенията апелира за установяване на конструктивен и ползотворен диалог между двете страни, който да доведе до разрешаването на проблема с цел защита на интересите на пазара и най-вече на българските потребители.

Точно преди коледните празници bТV Media Group преустанови излъчването на своите програми в мрежата на сателитния оператор "Булсатком”. Същото се закани да направи и TV7, след като договорът им изтече на 22 декември 2012 г.

До тази стъпка се стигна, след като се оказа, че според bTV "Булсатком" налага безпрецедентна ценова дискриминация върху медията, крие абонати... и това са само част от обвиненията, отправени към оператора.

На фона на тази война между медиите, вчера (9 януари) полицията нахлу в офисите на TV+, която се свързва с "Булсатком” за проверка.

Каква позицията изразиха и трите страни - на "Булсатком”, потвърдена от юридическия съветник в сателитния оператор Пламен Петков, смята ли изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков да продължи договора с оператора, какво смята за влизането на полиция в офисите на TV+, и каква е позицията на bTV, четете при econ.bg.

Водещи

Най-четени