Справят ли се дребните и средните бизнесмени у нас? 05.08 | 09:28

Основни проблеми за тях си остават достъпът до финансиране и междуфирмената задлъжнялост

От Андриян Георгиев

В кризата 5% от българските работоспособни граждани имат собствен бизнес. За тях основни проблеми си остават достъпът до финансиране и междуфирмената задлъжнялост, показва годишният доклад на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия.

В България има 353 хил. фирми. 92% от тях са еднолични търговци и дружества с до 10 души персонал. В такива фирми обаче работят 620 хил. от почти 2 млн. българи в работоспособна възраст. За една година броят на тези фирми е намалял с процент.

40% от малките предприятия са в сферата на услугите. Офисът на Радосвета Чобанова е типично микро предприятие. В него работят по-малко от 10 души. За Радосвета, която се занимава с PR и маркетинг услуги, основен проблем пред дребния предприемач си остава междуфирмената задлъжнялост.

"Не е тайна че има компании в България, които се кредитират и използват оперативно средствата, бавейки плащанията на подизпълнителите си. Не е тайна. Има фирми, които съществуват така от много дълго време", коментира Чобанова пред bTV.

Всяка четвърта фирма в България има просрочени плащания към доставчик или подизпълнител. Често пъти това води до верижен фалит на няколко малки фирми.

62% от малките фирми масово се развиват в наши дни с лични средства на собственика. Само 20% имат банков, оборотен кредит или овърдрафт. 27 на сто са започнали със заеми от близки и приятели.

Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия готви законодателни промени, които да подкрепят най-малките предприемачи и фирми.

"Нашето желание е да бъдат освободени от данък печалба реинвестираните ресурси в иновации и енергийна ефективност. По отношение достъпа до обществени поръчки имаме предвид определяне на лимит с обем поръчки, които големите фирми изпълнители задължително да възлагат на малки и средни предприятия", посочи Марияна Велкова, изпълнителен директор на Агенцията за малките и средни предприятия.

Към този момент 54% от предприемачите с малък и среден бизнес у нас се страхуват от фалит. До този момент със спечелено европейско финансиране могат да се похвалят едва 3% от малките фирмите с до 10 служители. Не защото не искат, а защото не могат да осигурят нужния процент съфинансиране със собствени средства.

При средните предприятия, където по правило работят до 250 души и оборотите са много по-големи, вече всяка четвърта фирма може да се похвали, че има спечелен проект за финансиране от еврофондовете.

Водещи

Най-четени