Спряха приватизацията на "БДЖ – Товарни превози" 20.06 | 15:28

Причина е запорът върху акциите на дружеството

От Десислава Маданска

Приватизацията на "БДЖ – Товарни превози" е прекратена, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това означава, че публично оповестеният конкурс за продажбата на 100% от акциите на компанията няма да се проведе.

Причина за решението на агенцията е писмо от "Холдинг БДЖ", че към момента не могат да посочат кога точно ще бъде вдигнат запорът върху акциите на продаваното от държавата дружество.

От агенцията увериха, че отмяната на процедурата за приватизацията е съгласувана с транспортното министерство.

Именно запорът на дяловете на "Товарни превози" бе причина за удължаване на срока за подаване на оферти за покупка на дружеството на няколко пъти. Несигурността около бъдещето на компанията породи и непотвърдената информация, че потенциални купувачи са се отказали от евентуална сделка.

Интерес към раздържавяването на компанията проявяваше румънската "Груп Феровиар", която притежава мажоритарния дял в "Българска железопътна компания" у нас и е основният конкурент на БДЖ.

Заявка за прекратяване на процедурата за приватизация бе даден още в края на май от транспортния министър Данаил Папазов. Предшественикът му от кабинета на ГЕРБ Ивайло Московски пък бе на мнение, че единственият изход от затъналото в дългове дружество е приватизацията.

От продажбата на товарните превози се очакваха минимум 100 млн. лв., с които да се погасят част от най-спешните за изплащане дългове на "Холдинг БДЖ".

Водещи

Най-четени