Средно с 5% може да паднат цените на газа за битовите потребители 26.03 | 17:26

Пледложението ще бъде разгледано от ведомството на 28 март

От Елица Елефтерова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда намаляване на цените за природен газ за битовите клиенти средно с 5%, а за стопанските клиенти се предвижда намалението да е от 0,04 до 12%.

Това става след решение да се намали цената за "разпределение на природен газ" и "снабдяване с природен газ от краен снабдител", става ясно от доклад на работна група, публикуван на сайта на комисията.

Пледложението ще бъде разгледано от ведомството на 28 март. В него се посочва, че някои от газоразпределителните дружества осъществяват лицензионните си дейности и чрез сгъстен природен газ, но в цените не са включени разходите за сгъстяване на природния газ.

Експертите на регулатора смятат, че има основание за промяна на цената на собствения капитал на газоразпределителните дружества, поради което целевата норма на възвращаемост на собствения капитал се понижава от 12,98% на 8% за дейностите "разпределение на природен газ" и "снабдяване с природен газ от крайни снабдители".

По-рано през деня пък стана ясно, че с 2,73% ще бъде намалена цената на природния газ от 1 април 2014 г., както предвиждаше предложението на "Булгаргаз".

Първоначално работната група на ДКЕВР бе изчислила, че намалението ще бъде 4,56%, но общественият доставчик имаше възражения срещу по-голямото намаление и вчера от регулатора заявиха, че предложеното намаление може да бъде различно.

 

Цената на синьото гориво за второто тримесечие на годината ще бъде 612,80 лв. за 1000 куб. метра газ без акциз и ДД

Най-четени