Сривът в Китай удари и европейските борси 07.01 | 16:17

Най-тежко засегнат от срива на Шанхайската фондова борса е немският DAX

От iNews.bg

Борсите в Европа загубиха 3% от стойността си в четвъртък, след като съставният индекс Шанхайската фондова борса в Китай CSI 300 се срина със 7,3% за по-малко от половин час от началото на работния ден, което задейства механизмите за преустановяване на търговията при постигане на висока волатилност.

Така само за първите 4 търговски дни на 2016 г. фондовата борса във втората по големина икономика на света спира търговията заради срив. За пръв път механизмите се задействаха още в понеделник, тъй като CSI 300 изгуби 5% от стойността си, което доведе до спиране на търговията за 15 минути. След като тя беше подновена и индексът спадна с още 2%, борсата беше затворена.

Към 11:00 часа лондонският индекс FTSE 100 регистрира спад от 2,6% до 5916,20 пункта, а френският Cac-40 изгуби 2,57%. Най-тежко засегнат от срива на Шанхайската фондова борса обаче е немският DAX, който спадна с 3,25% до 9882,00 пункта.

С действията си по-рано през деня Народната банка на Китай изнерви пазарите, след като намали цената на юана спрямо долара с 0,5%, което доведе до нов отлив на инвестиции от страната. По този начин централната банка спомогна за влошаването на очакванията за икономическото представяне на Китай, след като инвеститорите вече реагираха негативно на данните за спада на индустриалното производство в страната и започнаха масово да разпродават акции в началото на седмицата, а вече към слабото представяне на индустрията се очаква и задълбочаване на валутната война между втората по големина икономика и съседите ѝ.

Още новини от сферата на икономиката и финансите ви очакват в деловия портал ECON.BG.

Водещи