Сривът в строителството се е забавил през януари 07.03 | 11:29

Продължава на намалява сградното строителство, сочат още данните на НСИ

От Кремена Бедерева

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" е забавил спада си до 0,8% през януари 2011 г. спрямо декември 2010 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, в края на миналата година индексът се срина с 13% на месечна база.

На годишна база през януари индексът на строителната продукция е намалял с 12,4 процента. Същото намаление от националната статистика отчетоха и в края на миналата година.

Продължава да намалява сградното строителство, сочат още данните на НСИ. Продукцията от строителство на сгради е намаляла с 0,7% през януари 2011 г. спрямо декември 2010 г., а на годишна база е измерен спад от 14,5%.

За сравнение, през декември 2010 г. беше отчетено годишно намаление на сградното строителство от 19 процента.

При гражданското и инженерното строителство от началото на годината обаче статистиката отчита минимално увеличение на месечна база – от 0,2%, но на годишна база е регистрирано намаление от малко под 6 на сто.

През януари 2011 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището на предходния месец, като продукцията от строителство на сгради намалява с 0.7%, докато гражданското/инженерното строителство се увеличава с 0.2%.

На годишна база намалението на строителната продукция през януари 2011 г. се определя предимно от отрицателния темп в сградното строителство, където спадът е 14.5%, изчислен от календарно изгладени данни, а при гражданското/инженерното строителство намалението е 5.8%.

Водещи

Най-четени