Ставаме образовани като германците 11.02 | 10:05

Ще работим за повече инженерни и технически кадри

От Петя Бързилска

Ще направим преход към професионализация на средното образование. Това заяви на националния форум "Правителство – Бизнес" министър-председателят Пламен Орешарски.

По думите на премиера ще се обърне внимание на потребностите на бизнеса.

По отношение на средното образование ще направим преход към неговата професионализация и въвеждане на дуалната система като в Германия и Швейцария. Може да вземем техните практики, които са адаптивни към нашата среда, заяви Пламен Орешарски. Той заяви, че ще се работи към увеличаване на инженерните и техническите кадри.

Добрините не идват сами – за тях трябва да се работи и не само от страна на правителството, а всички в своята сфера, да дадат принос за общите усилия да върнем страната на пътя на икономическия растеж, заяви премиерът. Според него тези добри пожелания могат да се реализират, ако направят усилия в посока възстановяване на икономическия растеж.

"Целите на икономическата политика са насочени към стимулиране на икономическото развитие и създаване на предпоставки за изливане от икономическия растеж, иновации", посочи премиерът.

Развитието на фискалната стабилност за последните 5 години е в положителна насока, смята премиерът.

Според изнесените данни към 30 юни 2009 г. консолидираният правителствен дълг е бил 10 млрд. лева, като към 31 март 2013 г. сумата е достигнала 14,4 млрд. лева. По предварителни данни България ще заема пето място в ЕС по нисък бюджетен дефицит до 2016 г., който до тогава ще достигне около 1,1%, посочи той. Правителството ще работи за намаляване на бюджетния дефицит.

"Аз и кабинетът нямаме нищо против сектора "услуги", каза още Орешарски. По думите му обаче фокусирането само и единствено върху услугите не създава устойчив растеж.

Друга тема е сигурната банкова система, като българската, която може да се отличи от европейските, неиздържали изпитанието от 2008 г., посочи министър-председателят.

"Ще продължим ниското равнище на прякото облагане, каза още Орешарски. Той заяви още, че ще се внесе нови нюанси в икономическата политика, като по-ефективна регулативна политика от страна на държавата.

Не се планира повишаване на ДДС, който ще бъде запазен на нивото си от 20%. Тук премиерът изнесе информация за към края на 2013 г. невъзстановеното ДДС е било 240 млн. лева.

Данъчните приходи през второто тримесечие на 2013 г. са били с 520 млн. повече в сравнение за същия период на 2012 г., съобщи още премиерът

За близо едната година управление на кабинетът "Орешарски" е предприел и изпълнил общо 14 мерки за подобряване на бизнес климата в страната. Наред с това премиерът е разпоредил да се прави задължителен анализ за ефекта върху бизнес средата на всеки нов административен или законодателен акт, подчерта премиерът.

По думите на Орешарски е създадена тежка нормативна рамка, ограничения, и се е получило оскъпяване на правенето на бизнес в България. "В условия на либерална данъчна система нямаме достатъчно средства за подпомагане на частните инвестиции, затова ще се постараем да скъсим дистанцията и да облекчим бизнеса", заяви той.

До края на годината ще станат общо 100 новите мерки, които ще подобрят цялостния бизнес климат. Въведохме задължителен анализ на всеки нов административен акт. Надявам се и местните регулации да допринесат за подобряване на бизнес средата, каза още Орешарски.

Ще въведем електронна здравна карта, посочи премиерът, говорейки за законодателните промени в здравното образование.

Що се отнася до бюджетния дефицит, Пламен Орешарски заяви, че правителството ще работи за неговото свиване. По предварителни данни трябва да сме пети в Европейския съюз по най-нисък бюджетен дефицит през 2016 г.

Водещи

Най-четени