Станаха ясни синдиците в КТБ, предлагани от Фонда за гарантиране на влоговете 25.03 | 12:25

Има намаляване на активите на банката и на средствата, които ще се възстановят, твърдят от институцията

От iNews.bg

От Фонда за гарантиране на влоговете обявиха предложенията си за назначаване на временни синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) в съответствие с влезлите в сила промени в Закона за банковата несъстоятелност. Това са Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които са били избрани от списъка на Българската народна банка (БНБ) и отговарят на законодателните изисквания за изпълняване на тази дейност, съобщават от пресцентъра на фонда.

"Поради обжалването на акта на Българската народна банка за отнемането на лиценза на КТБ АД производството по несъстоятелност на банката е спряно с определение на съда до приключване на административноправния спор”, посочват от структурата в своето официално съобщение.

От фонда допълват, че забавянето на производството по несъстоятелност на финансовата институция с отнет лиценз е довело до намаляване на активите й, както и до намаляване на размера на средствата, които ще се възстановят.

Лазар Илиев е юрист в банковата сфера. Досега той е работил като главен секретар на Сметната палата. Преди това е работил в Централна кооперативна банка, а през последните шест години е бил член на Управителния съвет и изпълнителен директор на финансовата институция.

Другият избран от Фонда за гарантиране на влоговете временен синдик, Росен Ангелчев, също е юрист и до сега е бил държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г. Той е работил в структурата на ведомството през последните 10 години.

Водещи