Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза
"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
Явор Дачков: Добро решение на bTV, Цънцарова е партиен журналист на ПП–ДБ
След бурните реакции и подкрепа към журналиста Мария Цънцарова около евентуално нейно...
19.12 | 18:00
-
София пуска "зелен билет" за 1 лев заради мръсния въздух
Мярката влиза в сила за три дни, призовават гражданите да оставят автомобилите си
19.12 | 17:40
-
На директора на 138-о училище му прилоша в съдебната зала
Заседанието започна със закъснение
19.12 | 17:20
-
България се прощава с олимпийския шампион Боян Радев на 22 декември
Боян Радев е обявен за дарител номер 1 на Националния исторически музей, в който има специална...
19.12 | 16:33
Най-четени
-
Идеален фалшификат няма – ето как да разпознаете фалшиво евро в България
От МВР подчертават, че идеален фалшификат не съществува – винаги може да бъде открит елемент,...
19.12 | 10:15
-
КНСБ готви национални протести срещу решението на НС да не приеме бюджета
От там категорично заявяват, че замразяването на заплатите е недопустимо
19.12 | 11:00
-
Пари, много пари, но само за 4 зодии
Най-прозорливите знаят, че точно в такива моменти се крият най-добрите възможности – когато...
19.12 | 11:15