Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза

"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
18 години затвор за убиеца на психолога Иван Владимиров-Нав
Изстрелът е произведен с дясната ръка, а пистолетът е бил на сантиметри от главата
07.05 | 20:40
-
Всяка пета медсестра е в пенсионна възраст
Дефицитът на такива кадри е световен проблем, но у нас той е още по-остър
07.05 | 20:20
-
Вижте какво решава правителството утре
Министерският съвет ще проведе заседание от 10 ч.
07.05 | 20:00
-
Потоп и градушки в страната (СНИМКИ, ВИДЕО)
Прогнозите са в четвъртък бурите да продължат
07.05 | 19:45
Най-четени
-
Нефтопродукти с неустановен състав и произход пак изплуваха по плажове в Поморие
Кметът на Поморие отказва да коментира, бил зает
07.05 | 14:30
-
Костадин Костадинов определи като позор провелия се вчера парад за Деня на храбростта и Българската армия
"Вчера нямахме парад, а имахме панихида в центъра на София, без техника, вероятно защото...
07.05 | 12:00
-
На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на тока за бита
Законопроектите бяха три, от които два бяха одобрени
07.05 | 13:10
-
Трагедия в Бургас! Кола уби на място малко детенце
Хлапето е изскочило внезапно на пътя
07.05 | 15:40