Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза

"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
Кирил Петков: Асен Василев наложили финансова политика, довела ни до еврото
Днес дойде информация, че строежът на магистралната отсечка Русе-Бяла, ще бъде взет от фирма...
04.06 | 20:15
-
Бойко Борисов: Оттук нататък гласът на България ще се чува
Благодаря на ГЕРБ, на Трифонов, Гуцанов, Зафиров, Пеевски, за компромисите, които направиха,...
04.06 | 20:00
-
Ивелин Михайлов: Всички българи знаят, че България не отговаря на критериите за еврозоната
Мога да докажа по 1000 начина, че докладите са изманипулирани, категоричен е лидерът на...
04.06 | 19:45
-
Звездите й говорят: Невена Цонева вижда аурите на хората и душите на починалите
След заболявне се отворило третото й око
04.06 | 19:30
Най-четени
-
Желязков: Ще дадем всички гаранции, че няма да има недобросъвестни търговски практики
И съобщи мерките, които правителството предприема.
04.06 | 11:30
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с коментар преди излизането на конвергентния доклад
Той коментира и протеста срещу еврото, който блокира центъра на София.
04.06 | 10:59
-
ЕК: България е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 г.
Това се казва в огласения днес конвергентен доклад от Еврокомисията за България
04.06 | 14:12
-
НС отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергията от възобновяеми източници
"За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 126 депутати
04.06 | 13:40