Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза

"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
Над 56 720 кв. м тротоари са обновени на територията на Столичната община тази година до края на юли
Дейностите са изпълнени по програмата за ремонт на тротоари, като работата продължава усилено,...
01.08 | 10:30
-
Пенсиите ще се изплащат от 7 до 20 август
Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 15 август (петък).
01.08 | 10:15
-
Шумен пуска туристическа пътека, след като градът нашумя с разхождащата се на свобода пантера
Тя предизвика смут както у нас, така и в Румъния.
01.08 | 09:59
-
Д-р Веселин Герев обяснява защо горещините водят до психични разстройства и опасно поведение
Особено опасни са диоптричните очила
01.08 | 09:45
Най-четени
-
Започва Богородичният пост - един от четирите многодневни периоди на въздържание в православния календар
Богородичен параклис
01.08 | 09:15
-
Бум на фалшиви резервации по морето: Как да се предпазим
Как да се предпазите от капаните?
01.08 | 09:28