Старинен обичай дарява „Перловата“ ракия с аромат на жасмин 15.02 | 11:31
Познавачите винаги я избират за своята трапеза
"Перловата" ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност.
Агрономите разказаха, че тероарът, върху който "Винпром Карнобат" засажда лозята за "Перлова", притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича, като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването ѝ в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат "Перлова" за своята трапеза.
Навръх празника, "Винпром Карнобат" обяви инициативата "Да познаваш традицията", в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за "Майстори на традицията" и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години.
Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
"Проектът "Да познаваш традицията" не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца.
Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява", разказа изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на "Винпром Карнобат".
Водещи
-
Фънки празнува 65 г. 3 дни с приятели на прасе
Той си пожела Maserati с четири врати за празника
19.01 | 15:30
-
Проф. Болева: Ако ни оценяват с декемврийската инфлация, влизаме в Еврозоната
Обаче ако много я вдигнем през януари, това ще се отрази, смята финансистъът, преподавател и...
19.01 | 18:00
-
Въздушна линейка спаси израелец, паднал от тераса в Банско
Чужденецът е открит да лежи в неадекватно състояние
19.01 | 17:40
-
Калин Стоянов: От залязващата коалиция ПП-ДБ са се фиксирали болезнено върху Пеевски
Тези хора имат спешна нужда от медицинска помощ, пише в пост във Фейсбук бившият вътрешен...
19.01 | 17:20
Най-четени
-
Цените на горивата вървят нагоре, макар и бавно
Само за 30 дни те поскъпнаха по бензиностанциите с 5-6 стотинки за литър, а на места и с повече
19.01 | 11:00
-
България е получила близо 32 млрд. лв. от еврофондове
Най-много от тях са похарчени в София – 6,2 млрд. лв.
19.01 | 13:00
-
ПП-ДБ иска промяна на назначение в кабинета „Желязков”
е настояват ГЕРБ да се откаже от номинацията на Ивайло Иванов за началник на кабинета на...
19.01 | 14:00
-
Рая Назарян: Борисов далновидно, отговорно и държавнически отстъпи
Разпределението на втория ешалон постове започва във вторник
19.01 | 13:20