Стартират иновативни проекти за 40 млн. лв. 14.06 | 17:08

1 850 договора за общо 1.7 млрд. лв. са сключени към 1 юли по ОПИК

От iNews.bg

Стартират проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв. за внедряване на иновации в български предприятия. Днес заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите кандидати по процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По процедурата са били подадени 360 проектни предложения, от които са селектирани 84, стана ясно още от неговото изказване.

"Без иновации, няма растеж. Това е простата максима, която движи глобалната икономика днес и темпото на тяхното внедряване ще определи растежа на предприятията в бъдеще”, каза Александър Манолев по време на церемонията. Той акцентира, че България, като част от ЕС, е изправена пред редица предизвикателства. "Всъщност пред тези предизвикателства сме изправени всички – малки и големи икономики; държави и частни компании", допълни икономическият заместник-министър и подчерта, че гъвкавост, бързина, устойчивост са едни от най-ценните качества, които един бизнес трябва да притежава, за да отговори на тези предизвикателства.

"Към 1 юни 2018 г. по ОПИК са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1 850 договори на обща стойност от 1,7 млрд. лв.”, съобщи зам.-министър Манолев. Той подчерта, че тези цифри не са успех за Министерството на икономиката, а за българския бизнес, защото тези средства се инвестират за подобряване на неговата конкурентоспособност.

Основната цел на процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации" е нарастване на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на предприятията.

Водещи

Най-четени