Стив Ханке: Брюксел трябваше да се поучи от България 05.01 | 15:43

...но не го направи!

От Филипа Тодева

Мисля, че Брюксел трябваше да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го направи.

Това заяви проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на валутния борд пред БНР. Проф.Ханке коментира състоянието в Европа и България - "Относно банковата капитализация, България бе една от малкото страни, които направиха нещата по правилния начин. Нарича се контрациклична банкова регулация – тоест когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола на банките, а когато дойде кризата, тя отпуснаха леко юздите".

В същото време той подчерта, че нещо трябва да се направи срещу корупцията в България.

"Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", смята Ханке.

Той бе категоричен, че корупцията е ахилесовата пета на страната ни.

"Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката", смята експертът.

Проф.Ханке коментира и наагането на данък върху лихвите по депозитите.

"Не съм съгласен с това политическо решение, от деня в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е про-циклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра", каза още той.

Водещи

Най-четени