Стигаме с метро до летището и Младост 4 през април 2015 г. 05.06 | 14:32

По ОП "Транспорт" вече са изплатени 1,2 млрд. евро

От Мария Стоянова

Новите отсечки на метрото, които се изграждат към момента от бул. "Цариградско шосе" до летище София и от "Младост 1" до Бизнес парка в "Младост 4", са 60% готови. Очаква се строителството им да приключи през април 2015 г.

Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров при откриването на Комитета за наблюдение на програмата във Велинград.

Стартирали са и първите тръжни процедури по новата програма за изграждане на първите отсечки от третия лъч на подземната железница и за АМ София-Калотина. По думите на Киров половината от всички пътувания с метрото са по новите отсечки, изградени с евросредства.

Зам.-министърът поясни, че до края на годината предстои провеждане на формалните преговори с Европейската комисия като се очаква 70% от средствата по Оперативна програма "Транспорт" да се разделят по равно между железопътна и пътна инфраструктура. Останалите пари ще бъдат инвестирани в интермодални и ИТ проекти в сферата на транспорта.

Киров посочи още, че по програмата за 2007-2013 г. на бенефициентите вече са изплатени 1,2 млрд. евро или 60% от средствата. По думите му е договорен целият наличен финансов ресурс, а Европейската комисия вече е сертифицирала над 850 млн. евро или 53% от бюджета. В момента се подготвя сертификат, с който сумата ще достигне над 917 млн. евро.

"Вече имаме изготвен и одобрен от Министерския съвет проект на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура” за новия програмен период 2014 – 2020 г.", допълни още зам.-министъра.

В пътния сектор се очаква тази година да бъде завършен лот 2 Димитровград – Харманли от АМ "Марица". По другия лот на обекта - Оризово – Димитровград, физическият напредък надвишава 40%.

Продължава и работата по линията Димитровград – Свиленград, като са достигнати 48% физическо изпълнение по лот 1 Димитровград – Харманли и близо 32% по лот 2 Харманли – Свиленград, отчетоха от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Вече е пуснат в експлоатация участъкът Михайлово – Калояновец от проекта за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас, а на останалите два лота е достигнат напредък съответно от 80% за Стара Загора – Зимница и около 70% по Царковски – Бургас. Около 15% е физическият напредък по трите лота на линията Септември – Пловдив.

Водещи

Най-четени