Стойнев: Американци се оглеждат за български предприятия 25.11 | 08:50

Възможно е още през следващата година да започнат да инвестират у нас

От Елица Елефтерова

Има огромен потенциал за развитие между САЩ и България, ние имаме политическо разбирателство, но почти нищо повече. Моята идея е да се разшири и използва този потенциал. Това заяви в ефира на TV7 министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите му е възможно още през следващата година премиерът Пламен Орешарски да замине на работно посещение в САЩ, това обаче зависело от администрацията на двете държави.

Американски инвеститори в момента наблюдават български предприятия с намерение да ги купят. Възможно е още през следващата година да започнат да инвестират у нас.

Стойнев посочи, че строежът на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" може да започне още през 2016 година. Ако Министерският съвет даде мандат на Българския енергиен холдинг да действа, те заедно с Westinghouse Electric Company ще изготвят финансовия модел и през 2016 г. може да се говори за започване на изграждането на блока. Желанието на Стойнев е тогава да започне и изграждането на реактора.

Проектът за изграждането на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще влезе за разглеждане в Министерския съвет в началото на месец декември, а догодина при зелена светлина ще започне работата на съвместните работни групи.

Стойнев посочи тревожния факт, че ако не се помисли отсега за енергетиката, бъдещето няма да е много оптимистично. По думите му през 2035 г. ще останем без ядрени мощности. "Ако сега не инвестираме, какво ще оставим на следващото поколение?", попита той.

На въпрос дали изборът на компанията без конкурс не е извън закона, Стойнев даде примери с други страни от Европейския съюз, които са действали по същия начин. Стойнев посочи, че преди месец и половина Великобритания е взела подобно решение за избор без конкурс на френската "Арева".

По отношение на сигурността на новия реактор министърът посочи, че в Китай се строи още един реактор от класа като този, който ние ще използваме. "Не виждам риск от новата технология. Това е един от най-добрите реактори – използват го в САЩ и в Китай", категоричен беше Стойнев. Той обясни, че животът на този реактор е 60 години плюс още 20 с удължаване на живота, т.е. ще имаме 80 години евтина и чиста енергия, обобщи той.

"Във всеки един проект защитавам националния интерес. Затова ми е лесно, когато преговарям. Така стана и с "Газпром", и с американската страна. Дали са американци, германци, или французи, за мен водещото е националният интерес и как би се отразило това на българската икономика", коментира министър Стойнев.

Икономическият министър още веднъж обясни, че около "Южен поток" няма никакви държавни гаранции. За изграждането на седми блок е възможно да има около 350-400 млн. евро държавни гаранции, но според него това е напълно в реда на нещата, а с продажбата на енергия ще се покрият тези инвестиции, посочи министър Стойнев.

Стойнев коментира също, че страната ни вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж, като досега той е 0,8%, а през следващата година ще се увеличи. Това ще се отрази благотворно на потреблението в страната. Има на кого да продаваме електроенергия, защото на Балканите има търсене. Сега вече трябва да се инвестира, коментира той.

Водещи