Стойнев: ГЕРБ са виновни за проблемите в енергетиката 19.03 | 12:54

Опитваме се да поправим грешките

От iNews.bg

Проблемите в енергетиката се дължи на предишните управляващи. Настоящето правителство се опитва да поправи погрешно взетите решения. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във Видин, където е изнесено заседанието на Министерски съвет. Той поясни, че досега никога не е упреквал предишните управляващи, но след изявленията на народни представители от ГЕРБ, трябвало да се каже истината.

Министърът бе категоричен, че правителството не е предоставяло на проектната компания  "Южен поток" 193 млн. лв., а капиталът ще бъде увеличен със заем, така както са водени преговорите досега.

Относно ползването на възобновяемите енергийни източници Стойнев каза, че основният  проблем в системата идва от тези приблизително 1000 мегавата, които са били присъединени към системата през 2012 година. 

Той критикува и третата идея на бившия министър от кабинета на ГЕРБ Делян Добрев за разрешаване на проблемите в енергетиката, чрез вдигане на таксата за износ на електроенергия, откъдето ще бъдат спечелени 150 млн. лв., информира БТА. Според Стойнев обаче докато предишните управляващи са вдигали таксата износ, то сегашното правителство е било принудено да спре износа на електроенергия от България и това е довело почти до фалит на мини "Марица-Изток". 

Водещи

Най-четени