Стойнев: Пеевски няма фирми в проекта „Южен поток“ 08.08 | 16:04

В консорциума са останали само три български фирми и една руска, заяви ексминистърът

От iNews.bg

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев заяви, че нито Делян Пеевски, нито Цветан Василев имат фирми в консорциума, който отговаря за строителството на "Южен поток" в България. 

Това каза той по повод появилата се в някои медии информация, че тези лица имат участие в проекта. "Но никъде в регистрите както българските, така и тези, които са на руската компания "Стройтрансгаз" не излизат тези имена", заяви Стойнев пред "Фокус".

Той обясни, че заради шума, който се вдига около това, в консорциума са останали само три български фирми и една руска, която бе подменена. Припомняме, че "Стройтрансгаз" се отказа от строителството на "Южен поток" у нас и нейно място зае руската "Центргаз". 

"Никъде не е имало имената на Цветан Василев, Делян Пеевски, дори и на Генадий Тимченко, защото "Стройтрансгаз" е закрито акционерно дружество и там не фигурира името на Тимченко. Фирмите са преценили да напуснат консорциума с оглед реализацията на безпроблемната реализация на проекта", коментира бившият енергиен министър. 

По-рано днес (8 август) Стойнев отново коментира "Южен поток" като заяви, че обвиненията на Европейската комисия са лесно оборими. По отношение на издадените разрешения за строителство в последните дни на кабинета "Орешарски" той заяви, че европейските експерти са поискали от България да не се предприемат повече тръжни процедури по проекта, каквито не са и правени.

Припомнеме, че решението за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода у нас дойде преди броени дни. Тогава главният акционер в "Стройтрансгаз" заяви, че компанията се оттегля от проекта, за да бъде заменена от дъщерната фирма на "Газпром" - "Центргаз".

Водещи

Най-четени