Стойнев: "Южен поток" не е замразен. Работата продължава 13.03 | 09:44

Не се черпи газ в Чирен, за да подсигурим при евентуална криза

От Петя Бързилска

Позицията на България за изграждането на проекта "Южен поток” е твърда и няма да се промени. Мога да ви уверя, че въпреки кризата, която има в момента, на техническо и експертно ниво работата по проекта "Южен поток" продължава. Това заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той заяви, че също и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изразил позицията, че "Южен поток" е много важен стратегически проект за Европа.

Енергийният министър отрече публикациите, според които строежа на газопровода е замразен заради споровете между Европейския съюз и Русия за Украйна. Въпреки че преговорите за газопровода бяха отложени, българските експерти продължават работата по проекта.

"Дадохме мандат на Европейската комисия в преговорите с Русия, защото искаме проектът "Южен поток” да се реализира, като всички страни, през които преминава, получат разрешителни, а не да се действа на парче", каза още министърът.

"Ако спрат доставките на газ заради кризата в Украйна, имаме мазут и природен газ от Гърция, но не може вечно да ги ползваме, всичко зависи от нуждите на икономиката", каза още Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че последствия може да има за цяла Европа. По думите на Стойнев затова правителството работи по посока диверсификация в икономически план.

Министърът допълни, че в момента се нагнетява природен газ в Чирен, но не се черпи газ от хранилището, за да се подсигурим при евентуална криза.

Има опасност за загуба на руски туристи, което може да се отрази на икономиката на България, отбеляза още Стойнев.

Припомняме, че по думите на депутата от "Коалция за България" Таско Ерменков "Южен поток" дава на страната ни отлични възможности да печели, както от отстъпки в цената и транзитни такси, а така и в повишаване на енергийната ни сигурност.

Водещи

Най-четени