Стойнев даде мандат на ЕК в преговорите за "Южен поток" 18.12 | 13:12

Министърът е на посещение в Брюксел

От Десислава Маданска

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) дава мандат на Европейската комисия да води преговори с Русия относно изграждането на газопровода "Южен поток". Това се посочва в писмо на българското ведомство, което е връчено на еврокомисаря Гюнтер Йотингер от българския ресорен министър Драгомир Стойнев, който е на посещение в Брюксел, съобщиха от МИЕ.

Двамата се договориха да проведат работна среща в началото на следващата година, на която да бъде представен напредъкът на България в сектор "Енергетика" в съответствие с препоръките на Европейската комисия.

Миналата седмица Стойнев бе категоричен, че страната ни няма да се откаже от реализацията на газовия проект. Още тогава той подчерта, че Европейската комисия трябва да е водеща в преговорите с руската страна.

Брюксел поиска от Москва да допусне трети лица до тръбата, тъй като в момента е монополист. Говорителят на еврокомисаря Марлене Холцнер заяви, че Брюксел няма намерения да спира проекта, като окончателната оценка ще бъде направена чак когато газопроводът бъде построен и заработи. Едва тогава, ако не е спазен принципът за свободен достъп, ЕК би предприела наказателни процедури. Санкции би имало и ако цените за пренос на гориво не се определят от независим орган и ако производителят и доставчикът на гориво не са различни от собственика на газопровода.  

Водещи

Най-четени