Стойнев заплаши ЕРП-тата с прокуратурата и с отнемане на лиценза 16.03 | 12:48

Икономическият министър им даде няколко дни да се разплатят с НЕК

От Христина Рафаилова

ЕРП- тата могат да станат клиенти на прокуратурата и да останат без лицензи, ако не върнат дължимите милиони на Националната електрическа компания.  Това заплаши икономическият министър Драгомир Стойнев по време на семинара на депутатите от БСП и министри от кабинета Орешарски.  

Той предупреди, че срещу електроразпределителните дружества може да бъде стартирана подобна процедура, ако до вторник (18 март), те не изплатят 318 млн. лв. на НЕК. 

Тази седмица от националната компания се оплакаха, че ЕРП-тата й дължат огромни суми за  електрическа енергия. Те са натрупани за 5 месеца назад. Финансовите проблеми между двете страни произтичат от промяната на механизма за изплащане на тока, произведен от зелените централи. Той вече не се плаща от направо от НЕК, а първоначално се покрива от дружествата, към чиято система са включени ВЕИ- тата. След това  въпросните суми трябва да  се възстановяват от националната компания, която обаче бавела плащанията. От своя страна ЕРП-тата започнали да компенсират разходите си, непокривайки дължимите суми към НЕК.

"Аз, разбира се, съм длъжен да сезирам и прокуратурата, тъй като смятам, че това е неоснователно и неправомерно действие от страна на ЕРП-тата и ако са виновни, трябва да си понесат отговорност", коментира Стойнев. 

Министърът определи като своеволие отказа на електроразпределителните дружества да се разплащат с НЕК. Това според него е в нарушение на договорите им.  

 "Става въпрос за методика за компенсиране изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по времето на ГЕРБ 2012 - 2013 г. Тази методика пада на петчленка на ВАС, заради неспазване на процесуални действия. На база на това ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни  Стойнев.

Той заподозря трите компании, действащи на у нас, че искат да дестабилизират системата. Министърът изрази учудването си, че трите ЕРП-та едновременно се решили да спрат да плащат на НЕК. 

Стойнев предупреди, че заради неплащането страда не само електрическата компания. То може да засегне работата и на някои ТЕЦ-ове. Той добави, че ще се затрудни дейността на миньорите и на всички производители на ток.

Водещи

Най-четени