Стойнев настоя БНБ да си свърши работата 17.07 | 09:34

Не става дума за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка, смята министърът

От iNews.bg

Тук не става дума за несигурност в цялата банкова система като цяло, а за проблем с една банка. Трябва да се вземе най-правилното решение именно за преодоляване на тази криза. Проблемът е, че информацията, която се предоставя, като че ли е неясна. БНБ наистина трябва да си свърши работата. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ.

Той настоя Българската народна банка да си свърши работата. По думите му тя е органът, който чрез банковия надзор контролира всички банки.

"Това, което ние направихме, аз лично като министър го направих, бе именно да извадя голяма част от парите от КТБ, тъй като имаше средства, свързани с енергетиката. Но ние изпълнихме задачата. Това беше добра мярка. Хората редовно си получават заплатите, именно поради действията парите да не бъдат концентрирани само в една банка. Преди кризата депозити от КТБ на енергийните дружества не са местени", категоричен бе Стойнев.

Той изрази готовност актуализацията на бюджета да бъде гласувана още днес случай, че ДПС и ГЕРБ я подкрепят.

"Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година, тъй като този бюджет наистина може да бъде изпълнен. Ние започнахме много добре годината", допълни Стойнев.  

Икономическият министър припомни, че когато е стъпвал в длъжност, икономическият растеж е бил отрицателен.

"През второто тримесечие се създадоха 40 000 нови работни места. За съжаление политическата криза започна да дава отражение и върху икономическата. За това трябва най-бързо да се отиде на избори", категоричен бе Стойнев.

Министърът отбеляза също, че Министерството на икономиката и енергетиката не е местило сметки и депозити от КТБ в дните и месеците преди поставянето на банката под особен надзор.

Припомняме, че в сряда (16 юли) финансовият експерт Кольо Парамов коментира, че енергийният министър Драгомир Стойнев на 16 юни е изтеглил 320 млн. лева държавни пари, като примерът му е бил последван от други министри. 

Водещи

Най-четени