Стойнев обеща да няма съкращения в "Мини Марица-изток" 16.08 | 15:51

Предприятието остава държавно дружество

От Кремена Бедерева

"Мини Марица-изток" ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници. Започнахме да увеличаваме добива на въглища.

През юни ви обещах нова цена на въглищата и това вече е факт. С тези думи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се обърна към работниците в "Мини Марица-изток" ЕАД.

В навечерието на професионалния празник на миньора той посети рудник "Трояново-север" и пусна в експлоатация нов претоварен пункт на стойност 10 240 000 лв. Построяването на съоръжението съкращава общата дължина на жп линиите за доставка на въглища към ТЕЦ "Ей И Ес-Гълъбово" с 5 километра.

По време на разговорите на министър Стойнев с ръководството на държавното минно предприятие и представители на синдикатите стана ясно, че след предприетите мерки за увеличаване на добива и цената на въглищата вече не съществува напрежение сред миньорите.

Досега цената на добиваната в "Мини Марица-изток" ЕАД суровина бе 71,50 лв. за тон условно гориво (ТУГ). Новата цена от 75 лв./ТУГ бе утвърдена вчера от министър Стойнев. "В момента по-голямо увеличение не е възможно. Нашата цел е да заработи системата и най-рано през януари 2014 г. можем да направим анализ за ново увеличение цената на въглищата", обяви министърът.

Цената на въглищата е обвързана и с тази на електроенергията, която от първи август беше намалена както за бита, така и за индустрията. Вследствие на направените промени в Закона за енергетиката през първите петнадесет дни на август в "Мини Марица-изток" ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища.

Само през вчерашния ден добивът е бил 85 349 тона. Това е станало възможно след освобождаване на износа на еленергия. Министър Драгомир Стойнев съобщи, че е получил заявки за включване на нови 1500 мегавата от ВЕИ, но ги е спрял. Нашата основна цел е да спасим системата и тя да работи, категоричен бе той.

Водещи

Най-четени