Стойнев отсече: БЕХ няма да се закрива 09.01 | 12:03

Министерство на икономиката и енергетиката няма да се разделя

От Елица Елефтерова

Мегаструктурата Българския енергиен холдинг (БЕХ) и мегаминистерството на икономиката и енергетиката няма да бъдат закривани. Това увери ресорният министър Драгомир Стойнев. 

"Докато съм министър на икономиката и енергетиката, Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да се закрива, а ще се засили ролята му в енергийния сектор."

Освен че БЕХ ще продължи да съществува, той ще получи по-голяма роля и по-високи отговорности. Те ще бъдат в сферата на балансиране на системата, стана ясно от думите на Стойнев. 

Относно ръководеното от него ведомство министърът коментира, че правителството няма никакво намерение да го разделя. 

Според него е на финала и отделянето на ЕСО от НЕК. Стойнев подчерта, че за отделянето от МИЕ са се отказали от идеята на предшествениците си да наемат външни експерти, които да подготвят това разделяне.

Министърът на икономиката заяви също, че ДКЕВР е намалила цената на тока не само за бита, но и за бизнеса, като това е част от стратегията на правителството за подпомагане на бизнеса в страната.

Той съобщи, че НЕК подобрява финансовите си резултати и почва ритмично да се разплаща с производителите на електроенергия. "Нещо повече, смятам да засиля ролята на холдинга в усилията за балансиране на системата на енергетиката", убеден е Стойнев.

Относно енергийната стратегия на страна министър Стойнев посочи, че в момента се работи по създаването на нова стратегия, като неговото намерение е тя да бъде създадена от български експерти, тъй като енергетиката е част от националната сигурност.

В същото време Стойнев посочи, че през декември 2013 година е отчетен рекорден добив на въглища, вече не съществува проблем и с изплащането на заплатите на миньорите, а цената на въглищата е била увеличена. 

Освен енергийната стабилизация акцент през 2014 година на министерство на икономиката ще бъде и енергийната диверсификация. Стойнев посочи, че газовата връзка със Сърбия е на финала, тази с Гърция е на етап, в който вече се проектира, а в Турция вече има ясна политическа воля за изграждането на междусистемната връзка между двете държави. 

Какво още каза икономическият министър за развитието на икономиката ни вижте в Econ.bg.

Водещи

Най-четени