Стойнев размаха пръст на ЕРП-тата 17.03 | 16:20

Министърът заплаши с отнемане на лицензите дружествата, ако не платят дължимите 320 млн. лв. към НЕК

От iNews.bg

Ако ЕРП-та не върнат дължимото на НЕК, тогава ще отидем към крайния вариант – национализация. Това предупреди министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Министърът поясни, че ще бъдат отнети лицензите на трите дружества заради неизплатените суми в размер на 320 млн. лв. към държавната компания.

Утре изтича срокът, в който ЕРП-тата трябваше да се разплатят с НЕК.

"НЕК ще издържи и без тези 320 милиона лева, но проблемът е, че някои компании сами решават да си прихващат суми от дължимите към НЕК, а нямат никакво правно основание", обясни Стойнев. По думите му това може да доведе до дисбаланс в цялата енергийна система.

Той отхвърли като несъстоятелни твърденията, че в случая държавата не може да направи нищо.

"Напротив, съветваме ЕРП-та да върнат парите, които са си прихванали, защото те твърдят едно, но сметките и фактурите на НЕК показват друго", добави министърът, цитиран от БТА.

Двете дружества - ЕОН и ЧЕЗ са си прихванали определени суми, а ЕВН са категорични - спират да плащат, припомни министърът и добави: "Къде се намират? Ние сме държава членка на ЕС и кой им позволява това и им дава право да си прихващат суми и на база на какво?".

Водещи

Най-четени