Стойнев убеждава бизнеса, че държавният служител не е враг 20.06 | 13:55

Министърът обеща опростяване на процедурите

От Филипа Тодева

Хората искат българската икономика да работи и да бъде ефективна. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на регионалната конференция "Прозрачност в управлението на обществените поръчки", организирана от посолството на САЩ у нас.

По думите на министъра една от основните предпоставки това да се случи е активният диалог с бизнеса, в резултат на който правилата за достъп до проекти, финансирани с обществени средства, да бъдат максимално опростени и прозрачни.

"Това ще гарантира участието на повече фирми в процедурите за възлагане на обществени поръчки и тяхната равнопоставеност", смята министърът.

Пред участниците в конференцията министър Стойнев очерта предстоящите стъпки в тази посока: "Трябва да опростим процедурите, така че, когато се кандидатства, да се знае, че държавният служител не е враг и пречка на българския бизнес. Напротив, той трябва да му помага, за да улеснява усвояването на средствата. Не е нормално да има забавяне на усвояването и да губим пари", подчерта министърът.

По неговите думи планираните мерки за възстановяване на икономиката трябва да бъдат предприети спешно, защото "още шест месеца безвремие ще бъде пагубно".

Водещи

Най-четени