Столичани се оплакаха на Стойнев за високите сметки за парно 27.01 | 17:33

Столична община да поеме своята отговорност към "Топлофикация София", поиска енергийният министър

От Петя Бързилска

25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по повод сметките им за парно, съобщиха от ведомството.

В по-голямата част от възраженията столичани се оплакват от завишените сметки, получени през януари. Фактурите отчитат топлоенергията за месец декември 2013 г.

Столична община да поеме своята отговорност към "Топлофикация София". Това поиска министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите на министъра дружеството трябва да даде адекватен отговор на софиянци. Според него преди всичко е нужно да бъдат предприети необходимите действия за справедливо таксуване на абонатите.

"Очевидно в системата на отчитане на топлинната енергия и в работата на топлинните счетоводители има съществени пропуски и не е контролирана адекватно. Проблемът с всички сметки да стане приоритетен и за Столична община като принципал на дружеството", заяви Стойнев.

В Министерството на икономиката и енергетиката има постъпили жалби и за по-стари периоди.

Преди дни стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се самосезира за проверка на сметките за топлинна енергия. По думите на Еленко Божков, член на регулатора, те са необосновано високи.

Водещи

Най-четени