Столичани ще платят по 150 лв. средно за парно през декември 13.01 | 16:02

Фактурите са по-ниски със 17% заради по-топлото време

От Десислава Маданска

Със 17% средно ще са по-ниски сметките за парно през декември в столицата в сравнение със същия месец на миналата година. Това означава, че 74% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв., съобщават от "Топлофикация – София".

През последния месец на 2013 г. абонатите са използвали 505 806 МВтч или с близо 7% по-малко топлинна енергия в сравнение с година по-рано, става ясно от данните на Изчислителния център на дружеството.

От компанията отчитат, че основният фактор за по-ниското потребление са по-високите за сезона температури.

Според данните на центъра високите сметки за топлоенергия за над 300 лв. са резултат на определен по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон. Друга възможност е фактурите да са изготвени на базата на реални месечни отчети в сравнително големи жилища, както се е случило с ноемврийските по-високи сметки.

Проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата както и междинен отчет на уредите може да бъде поискан от обслужващия топлинен счетоводител. За целта е нужно решение на Общото събрание на етажната собственост. Така при значително разминаване с реалното потребление ще може да се извърши корекция на прогнозните дялове, отчитат от столичното парно.

От дружеството добавиха, че от днес столичани вече могат да заплащат сметките за парно и топла вода. Коректните клиенти без просрочени задължения получават 3% отстъпка от сметката.

Водещи

Най-четени