Столичният общински съвет отстрани шефа на "Топлофикация-София" 24.07 | 15:18

От началото на годината на дружеството са били направени 23 проверки

От Мина Стойчева

Шефът на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов ще бъде отстранен. Това решение взе Столичният общински съвет по време на своето заседание днес (24 юли), предаде агенция "Фокус".

По думите на зам.-кмета по финансовите въпроси Дончо Барбалов евентуалният нов ръководител на дружеството "идва от банковата сфера". Според него освен столичното парно, в Корпоративна търговска банка (КТБ) средства имат още две общински дружества. "Най-много са тези на "Топлофикация-София" - над 90, почти 95 млн. лв., това е голяма сума, дори за такова дружество", потвърди Барбалов. "Другите две са "Пазари юг" и "Софийски имоти", но при тях размерите са значително по-малки", допълни той.

Според общинския съветник Панайот Дончев причина за отстраняването на Стоян Цветанов е лошото управление на дружеството. "Две години поред в балансовите комисии се приемаше балансът, но не се сваляше от отговорност. Към тази дата задълженията се равняват 677 милиона лева. Не мога да си обясня как може едно такова дружество да твърди, че работи добре, а в същото време да трупа задължения”, каза той.

От своя страна пък Владимир Кисьов, също от Столичния общински съвет, коментира, че подобен мотив звучи несериозно. "Ако вземаме такова решение, имаме и други дружества, съпоставими с общия капитал – трябва да уволним всички. Звучи малко несериозно и аз не мога да подкрепя такава подмяна на състави", обясни той.

"Това е най-хубавият ми ден в последните години, защото ще изляза в отпуск и ще почивам", каза от своя страна Стоян Цветанов. По неговите думи парите в КТБ са били за изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември, когато е трябвало да бъдат разплатени, съобщава БТА. Цветанов допълни още, че кризата в КТБ е можела да се случи на всяка друга банка.

Той подчерта, че от началото на март месец "Топлофикация-София" е била подложена на 23 проверки, а до края на 2013 г. са били извършени още 18 такива. От тях няма нито едно констатирано нарушение от страна на Стоян Цветанов.

Припомняме, че оставката на Стоян Цветанов беше поискана от някои членове на градския парламент миналата седмица. Причината е, че дружеството държи депозит в размер на 80 млн. лева в Корпоративна търговска банка (КТБ). След като стана ясно, че КТБ няма да бъде отворена на 21 юли, тези средства, заедно с останалите влогове в банката, останаха блокирани в нея.

Водещи