Столичното летище с нова писта и терминал до 2029 г. 24.04 | 17:57

Новият концесионер ще трябва да инвестира поне 600 мнлн. до 10-ата година

От iNews.bg

До 10 години в София ще има нов терминал и писта. Това каза по време на изслушването в парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Росен Желязков, предаде БГНЕС.

Избраният концесионер ще трябва да плати на държавата 550 млн. без ДДС, за да влезе в сила договора му, поясни министърът.

"Предмет на оценка, който е основният елемент в класирането ще бъдат годишните концесионни възнаграждения, които не могат да бъдат по-малко от 15 млн. без ДДС на година или 10% от всички приходи на летището. Друг важен фактор са инвестициите. Те не могат да бъдат по-малко от 600 млн. като до 10-та година трябва да има изграден нов терминал и нова писта. Това е задължително изискване", обяви той и каза, че офертите на 5-мата кандидати ще бъдат отворени на 9 май, в срок не по-малък от един месец ще стане ясно кой ще поеме летището за следващите 35 години.

Желязков подчерта, че летище София е достигнало своя проектен капацитет и за да може да приема повече самолети и пътници трябва да има повече ръкави и места за паркиране на самолети.

Транспортният министър обяви още, че до два месеца ще бъдат разработени мерки за справяне с корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"Какво ще направим в рамките на тези два месеца. Ще бъде направен конкретен анализ на рисковете в различните дейности на агенцията – лицензии, организиране на изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС и контролно и административно-наказателна дейност. Ще бъдат предложени и структурни промени", заяви министърът.

Водещи

Най-четени