Страдаме от недостиг на инженери и мениджъри 30.08 | 15:10

ИТ секторът също изпитва спешна нужда от специалисти, сочи проучване

От iNews.bg

Квалифицирани работници, инженери и мениджъри за поредна година заемат първи позиции по отношение на професиите, за които не достигат служители. Страната ни е и лидер по липса на кадри в целия Европейски съюз. Това сочат резултатите от проучване на Българската стопанска камара, публикувано на страницата на организацията.

Изненадващ е недостигът на кадри в IT сектора, който генерира около 6% от брутния вътрешен продукт на страната. Една от причините за липсата на достатъчно служители според БСК е недоволството на висшистите от получените в университета знания. Излседването сочи, че през следващата година IT секторът ще се нуждае от 40 000 души.

Други професии, за които кадри ще липсва след едно десетилетиe, са физици, химици и машиностроители. Ниското заплащане и трудната реализация са основни фактори, които карат все по-малко хора да избират тези професии.

Томчо Томев от Националния център за оценка на компетенциите в БСК отбелязва, че всеки 3-4 специалист напуска страната. Всяка година около 500-600 наши лекари например избират да продължат кариерата си в Европа.

До известна степен недостигът на инженери и лекари е разбираем, но липсата на програмисти е изненадващ. Наскоро създателят на Софтуерния университет Светлин Наков коментира, че у нас не достигат 20 000 кадри за бранша, което прави софтуерните инженери сред най-скъпо платените служители у нас.

 Професията привлича и с по-високото заплащане спрямо останалите сфери - един младши програмист без опит започва работа със стартова заплата от 1000 лв., която бързо расте нагоре, сочат на IT сектора.

Водещи

Най-четени