Страната ни доказа, че може да икономизира външните ни отношения 30.09 | 13:11

Стойнев откри 69-то издание на Международния технически панаир в Пловдив

От Елица Елефтерова

Много добри знаци за развитието на Пловдивския панаир през тази година вижда министърът на икономиката Драгомир Стойнев - участия на над 1000 компании, увеличен териториален обхват, 41 държави от целя  свят, както и първото участие на Индия на Международния панаир в Пловдив. Това заяви той при откриването на панаира, съобщава БТА.

По думите му тези знаци са изключително важни, защото показват доверие, индикация за интерес и намерение за активизиране на икономическите дейности в страната.  

За сто дни новото правителство категорично защити два дългосрочни ангажимента - икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнессредата у нас, добави  той.

Според него България трябва да гледа с увеличено внимание както към икономическите си партньори от ЕС, така и към стратегическите си презокеански партньори като САЩ, а също и към бързоразвиващите се източноазиатски икономики като Индия, Китай и Виетнам.

Паралелно с това особено внимание отделяме и на традиционните икономически партньори от Близкия Изток, Северна Африка, съседна Турция и Руската федерация, добави Стойнев.

В тази връзка това е основният мотив за подкрепа на форумите за увеличаване на търговския обмен и привличане на инвестиции особено в областта на иновативните идеи за модернизиране на индустрията.  

На тазгодишното изложение в Пловдив се представят 87 бранша на икономиката в рамките на десет специализирани изложби, разположени в 9 палати и откритите площи край тях, съобщи главният директор на панаира Иван Соколов.

Сред изложбите са "Акватех" (за технологии и управление на водите), "Елтех" (за  електроника и електротехника), "Инфотех" (за информационни технологии), "Интермин експо" (за минна промишленост), "Стройтех" (за строителни материали, машини и технологии).  

На панаира български и чуждестранни компании ще покажат близо 70 иновации, от които десет световни и десет европейски. В рамките на изложението ще се състои и традиционният "Автомобилен салон  Пловдив" с участието на 21 фирми с над 160 модела коли, камиони, мотоциклети и други.  

В изложението са се включили 100 нови фирми, 50 са се  завърнали след кратко прекъсване, а традиционни участници са  увеличили площите, които наемат за своите експозиции.

Водещи

Най-четени