Страната ни има остра нужда от ИТ специалисти 30.09 | 20:25

Според експертите от БСК образователната ни система има нужда от спешни реформи

От Елица Елефтерова

Страната ни губи 2 млрд. лв. годишно от ИТ поръчки заради липса на кадри в сектора. Това показват данните от анализи на Българската стопанска камара (БСК).

Поръчките са на стойност около 4 млрд. лв. Заради дефицита на ИТ спецове у нас обаче браншът може да реализира само половината от тази сумата, съобщава в. "Монитор”.

Около 80% от студентите у нас учат икономика и бизнес администрация. Въпреки високите заплати и добрите условия за работа сериозен глад за кадри мъчи ИТ индустрията. Средната заплата в бранша е една от най-високите в страната - 2500 лв.

На фона на това 30% от младежите у нас не работят по специалността, която са завършили.

Според експертите от БСК образователната ни система има нужда от спешни реформи, свързани с финансирането на специалностите. Те предлагат различните дисциплини, които се изучават в университетите, да се финансират по квоти, като държавата да определя броя специалисти, от които всеки бранш има нужда.

Идеята е така да се избегне пренасищането на кадри в някои области и сериозният им дефицит в други. Браншовите организации в сферата на ИТ технологиите неколкократно заявиха, че искат тройно увеличение на завършващите софтуерни специалности -  от 2000 на 6000 души на година.

Водещи

Най-четени