Страната ни предлага отлични условия за производството на биохрани 09.05 | 21:59

България има огромен потенциал от природни ресурси, заявиха от МИЕ

От Момчил Лалев

В над 70% от територията на страната ни може да се произвеждат биохрани, наши биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в международна конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”.

Заместник-министър Ботев добави, че България има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на всички форми на алтернативния и специализирания туризъм.

Дискусията се организира в рамките на петия фестивал-изложение "Зелени дни" в София и е с подкрепата на посланика на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той подчерта, че България има възможности да се насочи именно към развитието на алтернативния туризъм, който да съответства на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения.

Заместник-министър Ботев обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм – еко, селски, балнео, СПА, етно, био, гурме, винен и други. По думите му те могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари.

Заместник-министърът обясни също, че идеята за "Зелена звезда", която да получават българските хотели и ресторанти, които предлагат природно чиста храна от свежи биопродукти, вече е набрала скорост сред бизнеса и по нея има пълно разбиране от агенцията по безопасност на храните.

"Надяваме се скоро този факт да стане и нормативен, след като бъде приета и наредбата за категоризация на туристическите обекти", каза още заместник-министър Ботев цитиран от пресслужбата на МИЕ.

Според него това би бил първият мост между хората, създаващи биопродукти и биохрани, и отговорния туризъм, който ще стане витрина за тези производители.

Водещи

Най-четени