Страната ни предлага отлични условия за производството на биохрани 09.05 | 21:59
България има огромен потенциал от природни ресурси, заявиха от МИЕ

В над 70% от територията на страната ни може да се произвеждат биохрани, наши биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в международна конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”.
Заместник-министър Ботев добави, че България има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на всички форми на алтернативния и специализирания туризъм.
Дискусията се организира в рамките на петия фестивал-изложение "Зелени дни" в София и е с подкрепата на посланика на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.
Той подчерта, че България има възможности да се насочи именно към развитието на алтернативния туризъм, който да съответства на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения.
Заместник-министър Ботев обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм – еко, селски, балнео, СПА, етно, био, гурме, винен и други. По думите му те могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари.
Заместник-министърът обясни също, че идеята за "Зелена звезда", която да получават българските хотели и ресторанти, които предлагат природно чиста храна от свежи биопродукти, вече е набрала скорост сред бизнеса и по нея има пълно разбиране от агенцията по безопасност на храните.
"Надяваме се скоро този факт да стане и нормативен, след като бъде приета и наредбата за категоризация на туристическите обекти", каза още заместник-министър Ботев цитиран от пресслужбата на МИЕ.
Според него това би бил първият мост между хората, създаващи биопродукти и биохрани, и отговорния туризъм, който ще стане витрина за тези производители.
Водещи
-
След зелено училище: Над 30 деца са с хранително натравяне в хотел в Боровец
Те са от София и Пловдив
02.04 | 17:40
-
Опасно лечение зад граница: Разкриха схема за „зарибяване“ на пациенти в България
Той подчерта, че според действащите у нас закони, и конкретно Законът за здравето, лекари и...
02.04 | 17:20
-
Костадин Костадинов даде коментар пред медиите след дебатите в НС по внесения вот на недоврие
"Всеки един вот на недоверие представлява двоен стрес тест – както за правителството - дали...
02.04 | 17:00
Най-четени
-
ПП-ДБ: Няма да участваме в този нелеп цирк в пленарна зала, не е сега моментът за оставка на кабинета
Представители на "Продължаваме Промяната - Демократична България" дадоха брифинг
02.04 | 10:58
-
Бащата на Сияна: Водачът на ТИР-а не слязъл да помогне, пил кафенце
Институциите бездействат въпреки сигналите
02.04 | 11:30
-
Започва тестването на системата за средна скорост по пътищата
Тестов период и измервания
02.04 | 10:01