Строим София Тех парк предимно с европари 10.01 | 16:04

Подписаха договор за финансирането на проекта - 42 млн. евро са по "Конкурентоспособност"

От Ралица Стоянова

Подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на София Тех парк.

Проектът ще струва 50 млн. евро, като 42,5 млн. евро се осигуряват от оперативната програма "Конкурентоспособност" и 7,5 млн. евро са национално финансиране. 

50% от парите ще бъдат предназначени за подготовката на терена и изграждането на инфраструктурата, 30% ще са за оборудването в лабораториите, останалите 20% ще отидат за развитието на т.нар "меки мерки", информират от икономическото министерство.

Договорът за изграждането на технологичния парк беше подписан от главния директор на главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Кирил Гератлиев и от изпълнителния директор на София Тех парк Елица Панайотова. Присъстваха икономическият министър Делян Добрев и Реналдо Мандметс - ръководител на Отдела "България" в ГД "Регионална и градска политика" в Европейската комисия.

През тази година съвместно с университетите и бизнеса ще бъдат организирани редица от събития, които ще са насочени към предприемачеството, трансфера на технологии и превръщането на науката в бизнес, обясни Панайотова. Идеята е когато през 2015 година материалната част от София Тех парк бъде реалност, съдържателната част от научно-технологичния парк да е налице и вече да отчита своите резултати, коментира директорът на парка.

Тя обясни, че сред основните елементи на технологичния парк са изграждането на бизнес инкубатор, както и построяването на лаборатории, където науката ще може да се свърже с бизнеса.

София Тех парк е първият по рода си техногичен парк в България. Той ще бъде разположен на бивш терен на Министерството на отбраната в района на 4-ти километър в София. 

Изграждането на Sofia Tech Park ще стане на два етапа. Големи компании като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията.

Водещи

Най-четени