Строим чешма и барбекю в двора без разрешение 17.02 | 11:32

Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията

От Десислава Маданска

Вече няма да се изисква специално разрешение за построяването на беседка, барбекю или чешма в двора. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които са обявени за обществено обсъждане. С измененията всеки собственик на имот ще може да си постави перголи, фонтани или други елементи от т. нар. хоризонтална планировка и няма да е нужно да прави инвестиционен проект.

Сред мотивите за промяната са, че това са допълващи елементи, които в голямата си част са готови търговски стоки, които се поставят върху терена, без да се налага извършване на строителни дейности, информира в. "24 часа".

При облекчен режим ще се извършва и пристрояване, надстрояване, основен ремонт, реконструкция и преустройство, както и промяна на предназначението на вече съществуващи строежи. Условието обаче е да не се променя действащият подробен устройствен план, по който е издадено разрешението на съществуващия строеж. Също така ще се въведат единни стандарти при издаването на разрешителни за поставяне на преместваемите обекти. В момента изискванията са различни във всяка община.

Ако бъде приет, проектът ще задължи всички собственици на атракциони и съоръжения, поставяни в увеселителни обекти, да застраховат своята отговорност. Тарифите и условията ще бъдат определени със съответни промени в кодекса за застраховането.  

Водещи

Най-четени