Строим язовир "Тунджа" срещу турски газ 15.06 | 14:55

Това става ясно от последната стенограма от заседанието на МС

От Ралица Стоянова

Ще строим язовир "Тунджа” изцяло на българска територия срещу турска газова връзка и евентуални доставки на газ в бъдеще. Това става ясно от стенограмата от редовното заседание на Министерски съвет, проведено тази седмица.

Кабинетът е обсъждал проект на Решение за одобряването на строителството на язовира, на водноелектрическа централа и на българо-турската газова връзка, разисквани на съвместна среща между двете страни на 18 май 2012 г. във Варна. Точката обаче е върната, "за да се изпипа”, тъй като българската страна има своите изисквания по реализацията на проекта, информира bTV.

"На турската страна ѝ е жизнено важно овладяването на водите на река Тунджа, тъй като в пролетните месеци почти всяка година дават жертви и много настояват да направим язовир”, заявява премиерът Бойко Борисов. "Язовирът трябва да бъде изцяло на българска територия, включително и язовирната стена, защото, съгласно международното законодателство, ако е на границата половината от територията на язовира ще е тяхно притежание. Естествено, че това не може да се допусне и те го знаят. Трябва да бъде на наша територия”, категоричен е премиерът.

Липсата на български средства за реализацията на проекта също би могла да бъде преодоляна, смята Бойко Борисов "Ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това. Добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред. С една дума язовир за нас в случая не е нужен, а правим жест и помощ на населението от другата страна на границата”. Именно заради това премиерът смята, че Турция трябва да склони на газова връзка и доставки на газ срещу изграждането на язовира от наша страна.

Водещи