Строителният бранш у нас – неглижиран и неконкурентен 28.11 | 10:42

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов готви промени в ЗУТ

От Гергана Златкова

Кметове и главни архитекти на общини в Пиринския край поискаха от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов промени в нормативната база, свързана с проектирането, строителството, геодезията и кадастъра, информира "Стандарт".

Работната среща се проведе в Гоце Делчев и бе организирана от областния управител Муса Палев.

В продължилата близо три часа дискусия министър Данов сподели, че въпреки бума в строителството строителният бранш през последните две десетилетия е бил неглижиран и затова в момента е неконкурентоспособен.

Това се отнася за всички аспекти – от подготовката на кадри до производството на строителни материали.

Като сериозни проблеми в проектирането той изтъкна неразбирането на процеса на управление на проектите, сложната процедура за проектиране, а понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект.

Една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на сроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на териториите.

Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите, но решението е пълната подмяна на ЗУТ, подчерта той.

Единодушно беше мнението на всички участници в срещата, че в сегашния си вид ЗУТ създава, а не решава проблеми. Пет години след влизането на България в Европейския съюз този закон не е синхронизиран с европейското законодателство.

Това рефлектира върху широк спектър в нормативната база, защото ЗУТ е свързан и кореспондира с още 84 закона. Рефлектира и върху подготовката на инженерни кадри.

"Ние не можем да усвоим средства от ЕС заради липса на капацитет", заяви министърът. В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност строителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, поясни Данов.

За да помогне на строителния бизнес да се върне на чуждестранни пазари, където българските строители са имали добър авторитет, правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие, съобщи министърът. Това се налага, тъй като нито една българска строителна компания няма капацитет да участва в търгове за големи обекти.

За изработване на общи устройствени планове на общините за следващата година се предвидени 5 млн. лв. Ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП. Той предупреди кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се ангажира лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител.

Министър Данов призна, че кадастърът е в плачевно положение – не отговаря на нотариалните актове, аналоговият и дигиталният вариант не съвпадат, а собствеността на гражданите не е защитена без кадастър. През следващата година за работа по кадастъра България ще получи едва 10 млн. лв. европейски средства само защото не е в състояние да усвои повече поради липса на капацитет.

Процесът на изготвяне на кадастър трябва да приключи за около три и половина години, но това ще бъде голямо предизвикателство, тъй като през последните 4 години почти не са заделяни средства. Министър Данов съобщи, че процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини.

Най-четени