Строят път между магистрала "Люлин" и Калотина 03.08 | 16:54

7,5 млн. лв. са нужни за отчуждителни процедури

От Ралица Стоянова

Строителството на път, който да свързва магистрала "Люлин" с пътя за Калотина, може да започне на 15 август. Това съобщава министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на правителственото заседание в сряда.

Тя допълва, че в момента МРРБ има неотложна необходимост да финансира отчуждаването на имоти по протежението на Софийския околовръстен път в частта от магистрала "Люлин", която свършва до река Какач. От стенограмата на заседанието на МС става ясно, че реализацията на пътния възел на три нива е изключително важно, тъй като в момента 20-километровият аутобан до Перник свършва "почти в нищото", пише Econ.bg.

"Имаме осигурено финансиране по линия на ОП "Транспорт”, но, за да може да започне строителството и да бъде издадено разрешение за строеж, е необходимо да бъдат отчуждени терените и да бъдат заплатени. За тези три километра, които ще бъдат изградени, са нужни 7,5 млн. лв. за отчуждителни процедури", информира министърът.

Магистралата открита 15 май миналата година. Строителството на 19-километровия аутобан се финансираше със средства от програма ИСПА. Цената на магистралата беще 185 млн. евро, а изпълнител на проекта е турската фирма "Мапа Дженгиз". 

Водещи

Най-четени