Събарят Терминал 1 на Летище София, строят нов 29.10 | 10:48

Предвижда се това да се случи до 5 години, как ще се финансира още не е ясно

От Ралица Стоянова

Старият Tерминал на Летище София да бъде съборен и на негово място до 5 години да бъде построен нов и по-голям от сегашния Teрминал 2, се предвижда в актуализирания генерален план за развитие на съоръжението, който трябва да бъде готов догодина. Това съобщи изпълнителният директор на аеропорта Веселин Пейков пред БНТ.

Според него е икономически по-изгодно да се построи нова сграда на мястото на старата.

Повечето от авиопревозвачите подкрепят събарянето на летището и построяването на нов терминал. Според тях така най-накрая ще се покрият постоянно актуализиращите се стандарти на световния авиационен бранш, oсобено по отношение на сигурността и комфорта.

Янко Георгиев, изп.-директор на авикомпания и пилот, призова строителите на бъдещия терминал да избегнат пропуските и грешките, които са били направени на Терминал 2. Заради тях до сега няма преки полети от София до Северна Америка и обратно.

За финансирането на изграждането на бъдещия Терминал 1 ще се търсят няколко възможности. Основните са от европроекти и публично-частно партньорство.

 

 

 

Повече от 40 милиона евро са инвестирани на Летище София през последните четири години. След направените инвестиции в техническата база могат да се обслужват шест самолета едновременно и да се реализират 60 тежки ремонта на година, като всичко това осигурява над 600 работни места.

Водещи

Най-четени