Събарят ромските гета 13.03 | 19:10

На тяхно място ще строят производствени зони

От Десислава Маданска

Ромските гета могат да бъдат съборени, а населението им преместено в благоустроени жилища в съседни терени. На мястото на гетата пък се предвижда да бъдат създадени производствени зони, в които да има условия за трудова заетост на малцинствата. За целта в момента се правят проучвания, съобщиха от министерството на инвестиционното проектиране. Ведомството предлага държавата да създаде специален сграден жилищен фонд, който да подпомага най-бедните семейства, самотни възрастни хора и лица със специфични нужди.

В министерството се обсъжда идеята за създаване на база от данни, интегрирана в Hационален информационен портал за социален жилищен фонд в България. Той ще дава информация за наличностите и нуждите от социални жилища, на територията на цялата страна.

С изпълнението на проекта се очаква да се осигури и заетост в сферата на строителството, както и да се подпомогне бранша чрез създаване на условия за публично-частни партньорства.

Наред с икономическтие ползи, идеята е да се реагира и на нарастващата демографска криза – чрез  осигуряването на субсидирани, достъпни жилища с добро качество, по-добри перспективи и сигурност, оптимизиране на социалното подпомагане за уязвимите групи и повишаване на ефективността на програмите за социално подпомагане, обясниха от министерството.

Новите законодателни мерки трябва да разширят отговорностите на собствениците или обитателите на жилищни сгради, в това число тези в режим на етажна собственост, като се регламентират местата за управление на отпадъците, генерирани от жилищата.

Най-четени