Съд в Германия решава за заемите в еврозоната през септември 23.08 | 16:55

Срещу всеки заем е заведен отделен иск

От Ивайло Ачев

На 7 септември Германският конституционен съд ще оповести дали германското правителство е нарушило конституцията на страната и Договора за създаване на Европейския съюз с факта, че взе участие в спасителните заеми на ЕС и МВФ за Гърция, Португалия и Ирландия, предаде Ройтерс.

Съдът ще разгледа три отделни иска срещу действията на германското правителство, които са подадени от шест ищци. Всеки от исковете касае участието на Германия в заема за съответната европейска държава – Гърция, Португалия и Ирландия.

Според ищците даването на държавен заем е нарушение на изрична клауза по въпроса, вписана в Договора за ЕС, в която се казва, че нито Европейският съюз, нито отделните страни-членки трябва да поемат отговорност за пасивите на някое правителство/някоя държава. Отделно актът на отпускане на заемите е нарушение на имуществени и други права съгласно германската конституция, считат ищците.

По мнението на експертите, които следят казуса, Германският конституционен съд едва ли ще уважи иска. Възможно е обаче с решението си съдът да увеличи правомощията на Бундестага по такива въпроси.

Интересен факт покрай делото е, че през 1990 година петима от шестимата ищци подадоха иск в Германския конституционен съд срещу въвеждането на еврото.

Водещи