Съдът на ЕС разпореди още права за работещите в друга държава от общността 13.06 | 11:49

Мигрантите в ЕС са повече от 33 млн. души

От iNews.bg

Повече от 33 млн. души от ЕС живеят и работят в друга държава от общността. За тях са валидни множество правила, но не всяка подробност е уредена.

Решение на Съда на ЕС от 12 юни дава и още няколко уточнения относно правата на работниците, които са командировани, както и тези, които са на временна заетост. Обикновено тези служители са под социалното законодателство на страните, в които работят по начало, а не където са в момента.

Но в Съда на ЕС в Люксембург е постъпила жалба от двама полски граждани, които временно работят в Германия. Според тях те се ползват от полската система на осигуряване, но трябва да получават социални плащания за семействата си и от Германия. За детски надбавки двамата смятат, че имат право на 154 евро на дете за времето, през което работят в полза на Германия.

От Съда на ЕС коментират, че искането е справедливо- двамата служители не са прекъснали осигуряването си, а са се възползвали от едно от правата си – свободно движение.

Така всъщност институцията постановява и защита на правата на работещите, както и облекчава свободното движение на хора, една от основите на ЕС.

Реално от това решение могат да се възползват европейците живеещи в друга държава общността. А според официални данни, цитирани от БТА, 0,1% от българите са намерили официално препитание в друга държава от ЕС. Основно мигрират към Испания (30%), Великобритания (15%) и Германия (13%).

Европейската статистика показва, че значително се увеличава броят хората, които се трудят на непълно работно време - през миналата година близо 20 на сто от европейците са декларирали, че упражняват трудова дейност на непълно работно време.

Водещи

Най-четени