Съдът окончателно отстрани Цветан Гунев 11.12 | 14:27

От САС посочиха, че служебното положение на подуправителя на БНБ пречи на дело

От iNews.bg

Отстраниха окончателно от длъжност подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев. От Софийския апелативен съд (САС) идрязоха с решение, че служебното положение на Гунев може да възпрепятства доказателства по разследване срещу него, съобщава БТА. 

По думите на Гунев в случай, че за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, законодателството предвижда парламентът да назначи нов подуправител на Централната банка. "Не знам защо съм неудобен", коментира подуправителят. 

В началото на месеца излезе информация, че в съда има внесен нов иск за отстраняването от длъжност на Цветан Гунев, се потвърди. От прокуратурата са повдигнали второ обвинение срещу него на 25 ноември. То е за нарушаване на служебните задължения от страна на Гунев.

Тогава Софийски градски съд (СГС) взе решение за отстраняването от длъжност подуправителя на БНБ. Това решение не беше окончателно и Гунев го обжалва.

През лятото, малко преди поставянето на КТБ под специален надзор, Гунев беше обвинен за престъпление по служба по досъдебно производство за недостатъчно упражняван надзор върху банките. За обвиненията си той получи мярка "подписка” на 16 юни. 

Водещи

Най-четени