Създават рейтингова система на работодателите у нас 26.06 | 15:28

Системата е съвместен проект на БСК и КНСБ

От Ралица Стоянова

Българската стопанска камара (БСК) и синдикатите от КНСБ ще работят за създаването на рейтингова система на работодателите у нас. В нея ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите.

"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на синдикатите в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.

В момента Българската стопанска камара изпълнява проект за разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони. Тя за първи път обединява конкурентни фирми от 20 сектора на икономиката, които създават заедно единни професионални стандарти за ключовите длъжности.

КНСБ пък изпълнява проект "Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне”, който ще допринесе в развиването на националните политики за гъвкава заетост. В рамките на проекта, КНСБ разработва пакет от нормативни промени, които да гарантират правата на работниците, включително и наети от агенции за временна работа, работещи надомно, командированите в чужбина и др. Към момента синдиката обучава повече от 850 сътрудници по индустриални отношения, които ще съдействат на работодателите и синдикатите при определянето на политиките по гъвкава заетост на ниво предприятие.

В ЕС 24 милиона граждани нямат работа, а в същото време 4 милиона работни места не са заети, защото има сериозно разминаване между изискваните умения на работниците и реалните нужди на предприемачите. Статистиката показва, че 90% от незаетите работни места в ЕС изискват нови умения. Близо 700 000 ще са са нужните специалисти по информационни и комуникационни технологии до 2015 година, сочат разчетите на пазара на труда в общността.

Водещи

Най-четени