Създадоха единен европейски патент 29.06 | 20:11

Извън патентната система обаче остават Италия и Испания

От Ралица Стоянова

Лидерите на ЕС се споразумяха за създаването на единен европейски патент. Очаква се той да улесни откривателите и да направи по-евтино за тях да запазват правата на изобретенията си. Това съобщава АФП, цитирайки изявление на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

След дългогодишен спор между Германия, Англия и Франция в коя страна-членка на съюза да е седалището на Патентния съд и председателя на общоевропейското патентно ведомство е избрана Франция.

Лондон ще се занимава с патентите в областта на естествените науки, химията и човешките нужди, докато в Мюнхен ще бъдат базирани службите отговорни за напреднало инженерство и ефикасна употреба на ресурсите.

За официални езици на патента бяха определени френският, немският и английският. Това накара Италия и Испания  да останат извън единния европейски патент, тоест системата ще функционира в 25 от 27-те страни-членки.

В момента компаниите и изобретателите могат да получат индивидуален патент в която и да е държава-член на ЕС. Сумите по регистрация достигат до 20 000 евро, 14 000 евро от които са само разходите за превод.

Водещи

Най-четени