Сърбия се издължава към БДЖ до три години 11.12 | 15:32

Става дума за сума в размер на около 5 млн. евро

От Елица Елефтерова

В началото на следващата  година ще стане ясно как Сърбия ще покрие дълга си към БДЖ. От 5 млн. евро. Това стана ясно от думите на транспортния министър Данаил Папазов.   

Той обясни, че през януари  между нашата страна и Белград ще бъде подписано споразумение как железниците на западната ни съседка ще се разплатят с холдинга. 

Папазов обясни, че се е състояла среща със сръбския му колега Александър Антич. "Продължихме разговорите, които започнахме преди 3 седмици. Напълно сме се договорили за разсрочване на дълга на сръбската железница към БДЖ", каза Папазов. 

По думите му остава да бъде уточнено какъв ще бъде размерът на лихвите по дължимата сума, тъй като сръбската страна настоява такива да не бъдат начислявани.

Министър Папазов анонсира и че се подготвя до средата на 2016 година да бъде готова магистрала, която да свързва София и Ниш. Парите за строителството на магистралата ще бъдат от еврофондовете и ще се разпределят пропорционално на двете страни.

Общата сума за магистралата е близо 117 млн. евро, като участъкът, който трябва българската страна да построи, е 31 километра и ще струва около 81 млн. евро.

По думите на министъра ще бъдат предоговорени и условията за пренос на български товари през сръбската страна.

Данаил Папазов посочи също, че предстои да бъдат открити и две нови авиолинии от София до Белград и от Белград до Варна. Това трябва да стане след 30 март 2014 година. Целта е в страната ни да идват повече сръбски туристи.

Водещи

Най-четени