Сърбия ще строи продължението на „Турски поток“ без да чака България 17.04 | 17:47

София е несправедливо обвинявана, че е провалила „Южен поток“, казва руски експерт

От iNews.bg

Сърбия е започнала строителството на сръбската част от "Турски поток", без да чака завършването на строителството на българския участък. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, предаде БГНЕС.

"Ние няма да чакаме кога ще бъде построен българският участък. Ние вече започнахме строителството на сръбския участък от "Турски поток", твърди Дачич.

Сръбският премиер Анна Бърнабич заяви по-рано, че разрешение за започването на строителството на тръбата ще бъде дадено до края на април, работата щяла да започне много скоро официално.

Агенция по енергетика на Сърбия одобри изграждането на сръбската част от "Турски поток" на 5 март. Проектът за строителството на тръбопровода в Сърбия от границата с България до границата с Унгария ще се осъществи от фирмата "Газтранс", която е създадена за целта от "Газпром" и "Сърбиягаз".

По-рано генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович твърдеше, че сръбската страна е готова да започне изграждането в края на март и началото на април. Строителството трябва да приключи до 15 декември, а първите доставки на газ се предвижда да започнат в края на април 2020 г.

Сърбия може да провали "Турски поток"

Известният руски енергиен експерт Сергей Правосудов смята, че България е незаслужено обвинявана за провала с газопровода "Южен поток". Сърбия, която е била част от този проект, също не е направила необходимите стъпки за неговото осъществяване. Нещо повече експертът предупреждава, че "Турски поток" също може да пропадне заради бездействието на Белград, чиито власти само говорят, но нищо не правят в действителност.

Правосудов припомня, че за последните месеци сърбите на най-високо ниво, като се започне от президента Александър Вучич и се стигне до директора на "Сърбиягаз" Душан Баятович, обещават на руснаците да започнат строителството на "Турски поток". "Лидерите и правителството на Сърбия обичат да говорят колко им е скъпа Русия и за подкрепата за проекта "Турски поток". Струва си да припомним, че те на думи подкрепиха и "Южен поток", но на практика не направиха необходимите стъпки за реализирането на този проект. В случая с "Турски поток" ситуацията, изглежда се повтаря. През януари миналата година сръбският президент Александър Вучич заяви, че строителството на продължението на "Турски поток" на сръбска територия ще започне през лятото на 2018 г. На практика това не се случи. В края на януари 2019 г. той заяви, че строителството ще започне след "няколко дни или седмици", заяви Правосудов, който е директор на влиятелния Институт за национална енергетика. Нещо повече, според него, българите трябва да бъдат поздравени, защото, за разлика от сърбите, сами строят тяхната част от "Турски поток" без да разчитат на руската помощ, без която в Белград не могат да се оправят сами.

"Сърбите много обичат да говорят за своето превъзходство над българите. Истината, в случая със строителството на продължението на "Турски поток" е, че българската компания "Булгартрансгаз" планира да се справи самостоятелно. А "Сърбиягаз" създаде за тази цел съвместна компания с "Газпром" – "Газтранс", заяви Правосудов.

Изхождайки от собствения си опит на работа със сърбите той е принуден да направи тъжната констатация: едва ли можем да чакаме скорошно завършване на "Турски поток" на сръбска територия. 

Водещи

Най-четени