Със 79 млн. лева оправят пътищата в Северна България 19.06 | 10:27

Най-скъпо излизат ремонтите в Добрич

От Мария Стоянова

79 млн. лева са отделени за текущо и зимно поддържане на пътищата в Северна България за следващите 4 години. Това е стойността на обществените поръчки, обявени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Средствата се отпускат за 9 области, като фирмите могат да подават оферти за една или повече от тях до края на юли. За останалата част от страната поръчки ще бъдат обявени през следващите месеци, тъй като сегашните договори за тях изтичат през 2014 и 2015 г.

АПИ вече обяви примерни цени, над които фирмите не могат да наддават. По този начин се избягват огромните разлики от порядъка на 20 и повече пъти между отделните области.

Средствата се отнасят за много дейности - от чистенето на сняг, през кърпене на дупките до оформяне на крайпътната растителност. Най-скъпо се предвижда да е поддържането на пътищата в Добрич – 10,5 млн. лева за 4 години. Най-евтино пък ще бъде в Шумен – 7,6 млн. лева, предаде "Труд".

С така действащите правила за обществените поръчки обаче не се дава възможност на малки фирми да кандидатстват за поддържане на пътищата. От АПИ предвиждаха разделение на поръчките на по-малки пакети, които обхващат по-малки части от страната, то обаче не бе прието.

Водещи

Най-четени