Сътрудничество при вземанията на данъци в ЕС – и България се включва 15.11 | 17:40

Промяната е приета на първо четене от НС

От Ивайло Ачев

Промени на първо четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са свързани с административното сътрудничество между държавите-членки на ЕС в областта на събирането на вземания от данъци и такси, прие Народното събрание. Измененията транспонират в нашето законодателство европейска директива, предаде БТА.

Промените касаят взаимна помощ между страните-членки на ЕС, която се изразява в правото на запитваща държава-членка да отправи искане за информация, уведомяване, събиране и обезпечаване на вземания за случаите и при условията, определени в директивата. Освен това в сила е и задължението на запитаната държава-членка да извърши всички необходими действия, свързани с това.

С промените се разширява обхватът на взаимната помощ при събиране на вземания от данъци и такси, както и на лицата, по отношение на които ще се извършва взаимната помощ - всички физически и юридически лица, както и всички форми на правни сдружения, установени на територията на ЕС. Предоставят се по-широки възможности за събиране и обезпечаване на вземания чрез подаване на иск за взаимна помощ до друга държава-членка дори средствата за събиране на вземанията в запитващата държава да не са напълно изчерпани. Предлага се единен инструмент за предприемане на изпълнителни мерки в запитана държава-членка и единен стандартен формуляр за информация, уведомяване, събиране на вземане и обезпечителни мерки. Създава се възможност длъжностни лица от запитваща държава-членка да присъстват и да подпомагат извършването на действията в административните и съдебните производства в запитаната държава-членка. Ще има и режим на обжалване действията на запитания и запитващия орган в процеса на събиране на вземанията, както и режим за защита на информацията, която се обменя в рамките на взаимната помощ.

Към момента в Националната агенция за приходите действа Централно звено за връзка, което по силата на предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще изпълнява функциите на запитващ и запитван орган съгласно разпоредбите на директивата.

ДДС за туристическия сектор

Намаление от 9% на ДДС ставката ще се прилага при настаняване, предоставяно в хотел, средства за подслон, в места за настаняване или в туристически хижи, а не при настаняване от хотелиер, както е в момента, сочи поредната поправка в българските данъчни закони. Така всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение, посочва в доклада си парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Предложеното изменение води до промяна на досега съществуващото понятие "настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор. Измененията предвиждат, че физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност, могат да останат регистрирани по ДДС за целия период на упражняваната дейност от момента на заличаване на търговската им регистрация, без да преминават през процедура на дерегистрация, съответно облагане на активите и нова регистрация.

Водещи

Най-четени